KRUIDEN olie
INGREDIENTEN:
1 bosje verse of gedroogde kruiden. Gedroogd is beter voor olie die langer houdbaar moet blijven.
250 ml olie naar keuze. Voor geinfuseerde olie kan je het best milde of neutrale olie gebruiken die van zichzelf niet een te sterke smaak heeft. Zonnebloemolie is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Olijfolie kan ook, zorg dan dat je een milde olijfolie gebruikt.
METHODE:
Snijd de kruiden in kleine stukjes, of draai ze in een keukenmachine fijn. Giet de olie samen met de kruiden in een pannetje en verwarm op een laag vuurtje voor ongeveer 10 minuten. Zet dan het vuur uit en laat de olie met de kruiden erin voor ongeveer 24 uur trekken met een deksel op een droge plek.
Met een dunne zeef of kaasdoek zeef je voor gebruik de stukjes kruid uit de olie. Bewaar in een donkere gesteriliseerde glazen fles of pot die luchtdicht kan worden afgesloten.
Je kan dit met verschillende kruiden doen, bijvoorbeeld: rozemarijn, salie, tijm of peterselie.