Op bezoek bij zelfoogsttuin Bij Mei
Vorige week waren Fleur en ik op bezoek bij zelfoogsttuin Bij Mei in Zoeterwoude. Mariska, de eigenaar en hoofdtuinder van Bij Mei had contact met ons opgenomen en gaf ons een kleine tour over het landgoed. Het is nu maart, en zoals Mariska al aangaf “is dit eigenlijk de minst mooie tijd van het jaar,” want de aarde is nu kaal en wordt omgespit, of ligt te rusten onder zeilen.
In maart en april valt er het minst te oogsten op het veld. Dat komt omdat dit juist de zaai periode is, waarin tuinders beslissen wat ze zullen gaan groeien in het komende jaar. Dat is eigenlijk ook een leuk bruggetje naar waarom wij bij Mariska op bezoek waren, want voor de Vrije Tafel zijn wij ook aan het beslissen wat we dit jaar allemaal gaan doen. Een van onze doelen voor de Vrije Tafel is om met zo veel mogelijk biologische en regeneratieve tuinders en boeren uit de regio evenementen te organiseren, en Mariska wil ook graag met ons een Vrije Tafel evenement doen. En dus kwamen we samen om wat figuurlijke zaden te planten.
Ondanks dat er nu weinig bloeit, voelden we ons al heel snel thuis. De sfeer was heel open, gezellig en bedrijvig. Bij de zelfoogsttuin mag je zelf bepalen wat je plukt, en hoe veel je plukt, zo lang je maar wel rekening houdt met wat er op dat moment kan worden geoogst en wat nog even langer moet groeien voordat het meegenomen kan worden (hier worden handige vlaggetjes voor gebruikt). Mariska vertelt dat ze er niet van houdt om mensen op te leggen hoeveel ze mogen oogsten. “En dat gaat eigenlijk altijd wel goed. Soms moet ik mensen zelfs aanmoedigen om meer te plukken, want er is genoeg!” Zo is er ruimte voor flexibiliteit voor de mensen die de ene keer wat meer en dan weer wat minder nodig hebben. Daarnaast zijn er ook producten te koop van lokale makers. Zo kregen we bijvoorbeeld een heerlijke kruidenthee aangeboden die Mariska in haar winkeltje heeft staan.
Bij Mei is de enige biologisch gecertificeerde tuinderij in Zoeterwoude. Dat betekent dat er geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en dat er wordt gewerkt met natuurlijke principes om zo bij te dragen aan meer biodiversiteit en een gezondere bodem. Dat klinkt ons uiteraard als muziek in de oren, want wij vinden het belangrijk dat deze manier van voedsel verbouwen meer beschikbaar wordt gemaakt. We zien hoe mooi en belangrijk plekken zoals Bij Mei zijn, en hoe dit soort CSA (Community Supported Agriculture) projecten de lokale gemeenschap sterker en gezonder maken.
Dit zijn de soort plekken die we graag willen ondersteunen met de Vrije Tafel, en we kunnen niet wachten om te zien hoe de tuin er uit ziet in het oogst seizoen. Zodra de zaadjes die we vorige week met elkaar hebben geplant wat groter zijn gegroeid zal je daar meer over horen. Via onze nieuwsbrief brengen we je altijd als eerste op de hoogte over onze evenementen, als je geen zin of tijd hebt om de blog te lezen (of niet op social media wil scrollen) dus raden we aan om je via deze link voor de nieuwsbrief in te schrijven. Als je benieuwd bent naar zelfoogsttuin Bij Mei kan je meer informatie vinden op hun website. Bedankt, Mariska, voor je uitnodiging en het warme welkom wat we van jou, je medetuinders en je lieve honden hebben ontvangen!